Yksiön kokoinen koti.

Sotealan opiskelija Sallan kämppis muutti Oulusta toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja edessä oli oman asunnon hankinta. Paras vaihtoehto löytyikin vaikkapa kaupunkikerrostalon sijaan puolen tunnin ajomatkan päästä kotipaikkakunta Lumijoelta, kun Sallan vanhemmat ehdottivat hänen muuttavan omaan yksiön kokoiseen minikotiin.
yksion_kokoinen_koti_minikoti_lumijoki
Yksiön omistajalle harvinaisesti Sallalla on omaa pihaa, auto oven edessä sekä käytännöllisen läheltä löytyvä oma ulkovarasto. Myös luontonäkymä ja ulkoilumahdollisuudet esim. lemmikin kanssa ovat täysin erilaiset kaupunkikerrostaloon verrattuna!

Vaivattomasti ja nopeasti ideasta toteutukseen

”No se oli vähän sellainen lentoon heitetty ajatus, että ylipäätään muuttaisin yksin – ja että tällaiseen minikotiin!” Salla kertoo, miten idea yksin muuttamisesta sai alkunsa. Kun Oulusta ei tuntunut löytyvän sopivan kokoista ja hintaista asuntoa,  Sallan vanhemmilta tuli ehdotus tuoda hyvälle tontille valmis minitalo Pohjolan Tilaelementiltä*.

Yksiön kokoisen kodin hankinta etenikin kohtuullisen nopeasti verrattuna perinteiseen talonrakennusprojektiin: ”samana päivänä sitten varasimme tämän, neljä viikkoa myöhemmin asuin jo tässä! Se oli nopeaa toimintaa.”

 

Yhteydenotto Pohjolan Tilaelementtiin* idealla vakituisesta asunnosta vakuutti, että yksiön kokoinen koti voisi olla Sallalle ensimmäisenä omana asuntona juuri sopiva. ”Päätökseen vaikutti tietysti hinta ja että täällä pienellä kylällä olisi oma rauha, oma pieni piha ja autopaikka. Jos muuttaisi Ouluun, niin kerrostaloyksiöissä on aikalailla samat neliömäärät. Sillä tavalla ei ole väliä, asuuko tällaisessa vai [kerrostalo]yksiössä, mutta tykkään että on oma rauha ja omaa pihaa saa laittaa”.

 

Tilaelementin* minikoteihin tutustuttaessa selviää talon hinta, taloihin kuuluva vakiovarustelu ja että talot täyttävät suomalaiset rakennusmääräykset pysyvää asumista varten. Normaali toimitusaika valmiille talolle on tilauksesta muutenkin vain 8 viikkoa, mutta Sallan talokaupoissa monet myötävaikuttavat tekijät (niin kunnan nopean lupaprosessin kuin Tilaelementin* patentoidun perustusratkaisun ja helppojen maatöiden osalta) mahdollistivat muuttopäivän jo neljän viikon päähän tilauksesta!

 

Salla kertookin yllättyneensä: ”oikeastaan vasta ostopäätöksen jälkeen aloin tutustumaan, että miten tämä rakennetaan, kun tämä niin helposti tulee. Vain joku sora ajaa tähän ja se on oikeastaan siinä. Kaikki on periaatteessa valmiina, ei tarvitse tehdä betonisokkelia alle tai muuta!”

Yksiön neliöihin sopeutuminen

Sallan ensireaktiona oli toki säikähdys uuden kodin 21,5 m² neliömäärästä: ”mitenhän mahtuu noin pieneen kaikki tavarat, mitä tarvitsee? Mutta sen jälkeen on fiilikset koko ajan vaan nousseet: todellakin mahtuu!” Omassa käytössä olevaan huonetilaan ei oikeastaan ollut Sallan mukaan paljon edes totuttelemista,  sillä kämppiksen kanssa asutusta kaksiosta tähän muutettuaan Sallalla on ”käytännössä enemmän neliöitä tässä, kuin silloin kun on asuttu siellä kahdestaan”. Neliöiden sijaan totuttelua on vaatinut ennemmin säilytystilan järjestely kaikelle tarpeelliselle: ”Ihan ensimmäisenähän piti lähteä Ikeaan ja miettiä, minkälaiset tilaratkaisut tekee.” Kaikki entiset tavarat ja kalusteet eivät uuteen kotiin sopisi ja Sallalla tulikin ”karsittua kaikki ylimääräinen pois”. Tavaran karsimisesta hän lisääkin, että ”minimalististuus on varmaan sellainen mikä tulee näkymään tämmöisessä. Tulee kyllä katsottua kaikki tavarat läpi, että mitä oikeasti tarvitsee”. Tämä tavaroiden tärkeysjärjestykseen laittaminen näkyykin oivasti siinä, että pienestä asunnosta löytyy tila silti vaikkapa omalle pianolle.

Omakotitalomaista asumista

Kuten omakotitalossa asuttaessa yleensä, tietenkin ympäristöllä oli paljonkin merkitystä, että minikoti tuotiin juuri tänne, Lumijoelle. Sallalle oli tärkeää, että ”on omaa pihaa laajasti ja sitten että jos olisi lemmikki, niin olisi lähellä luontoa ja tässähän minulla on todellä lähellä luonto. Luonto on minulle tärkeä, luonnon lähellä on aina paras”. Minikodit tarjoavatkin myös pienemmille kotitalouksille aidon, toimivan ja edullisen mahdollisuuden omakotimaiseen asumiseen luonnon lähellä. Omakotimaisen asumisen parhaat puolet näkyvät siinä,  että ”on juuri sitä vapautta. Pystyy liikkumaan ja tekemään milloin huvittaa ja ei tarvitse miettiä, että säikähtääkö naapurit, jos soitan vähän pianoa tai muuta. Ei ole niin tarkkaa vierailijoille, kuin jos olisi kerrostalossa hiljaisuus. Tässäkin on suhteellisen lähellä kuitenkin asutusta, niin ei ole tullut sellaista tilannetta, että olisi häirinnyt naapureita.”
Sallan kodin pohjaratkaisu on hieman erilainen kuin Tilaelementin nykyisessä minikotiyksiössä, mutta omien sanojensa mukaan pohjaratkaisu on hänelle niin hyvä, kuin tämän kokoisessa rakennuksessa voi olla.
Suurista, lattiaan asti ulottuvista ikkunoista taloon tulee paljon luonnovaloa ja ympärillä on myös paljon vihreää sekä ensi kesänä kuntoon laitettava yksiön oma piha! Kodin ikkunoista näkyvä naapurusto on pääosin tavallista, rauhallista omakotitaloasutusta.
Itselle tärkeät harrastuksiin liittyvät välineet, kuten piano, kuuluvat luonnollisesti myös minikodin sisustukseen, koska myös etäopiskelussa työympäristö on tärkeässä osassa. Viihtyisä tila, valoisa luontonäkymä ja nopea pääsy ulkoilemaan auttavat jaksamaan opiskelemaan etänä.

"Jos mahtuu tällaiseen, niin miksi ei?"

Ensireaktio Sallan ystäviltä puolestaan oli kauhistelu, kun hän muuttaa niin kauas (noin puolen tunnin päähän) opiskelupaikasta. ”Sitä mukaa, kun kavereita käynyt täällä, niin ovat olleet, että ’wau, niin siistii’.” Salla arvelee, että olisi varmaan paljon innokkaita muuttamaan tällaiseen taloon. Pelkkää positiivista on saanut uudesta kodistaan kuulla.

Minikodin sisustuksessa Sallalle käytännöllisyys on ollut tekijä, mikä on saanut viihtymään. Sopiva pohjaratkaisu sekä esteettisyys vaalealla kuusipaneloinnilla ja omassa tapauksessaan tummalla keittiöllä saa osaltaan tämän modernin kodin näyttämäänkin uudelta.

 

Kysyttäessä, millaiselle henkilölle Salla suosittelisi minikodissa asumista, toteaa hän ettei tule mieleen sellaista joka ei voisi asua. ”Oikeastaan kaikenikäisille. Opiskelijat ehdottomasti, mikä tulee heti mieleen ja miksei vaikka eläkeläisetkin. Jos mahtuu tällaiseen, niin miksi ei?” 

 

”Rohkeasti vain yrittämään uutta asumismuotoa. Itsekin olin aluksi, että voiko tämmöiseen muuttaa, kun ei ole kukaan näin vielä tehnyt, mutta todellakin rohkeasti kokeilemaan uutta. Tämä oli positiivinen yllätys. Ei oikeastaan mitään, miksi muuttaisin pois.”

Talvi ei ole tuonut minikodissa asumiseen Sallalle uusia haasteita - lumityöt jää toki itse hoidettavaksi. Kovista pakkasista huolimatta kodissa on lämpöä on riittänyt ja kokonaisuudessaan "hyvin on menny!" Omassa pihassa voi nauttia maisemien lisäksi myös vaikka aamukahvin.

Hawon yksiön kokoisista kodeista lisätietoa saat täältä: hawo.fi/oma-27/