Yhteisöllistä omakotiasumista - asukaskokemuksia Tuusulasta

Tuusulan Lahelanpeltoon Kaffeepaussin puiston laidalle toimitettiin viime syksynä yksiön ja kaksion kokoisia pienerillistaloja omaleimaiseen asuntokortteliin. Kysyimme asukkailta kokemuksia asunnossa asumisesta tällaisessa tiiviissä pienerillistaloyhtiössä! Kokemuksissa nousee esiin neliöiden käytännöllisyys ja pienille talouksille harvinaisempi omakotimainen rauha ilman yhteisiä seiniä naapurin kanssa. Pientaloalueella asuminen mahdollistaa aivan eri tavalla maaseutumaisen ja luonnonläheisen kodin esimerkiksi kerrostaloon verrattuna. 

Nämä pienerillistalot eli Tuusulan Minikodit sijoiteltiin kahteen riviin lomittain terassit Kaffeepaussin puiston suuntaan. Kaikilla asunnoilla on oven vieressä sijaitseva autopaikka, oma ulkovarasto sekä omaa pihaa.

Lahelanpellon pienerillistaloalueella on samalla tontilla 15 erillistä taloa, joista lähes kaikissa asuu omistajat, muutama asunto on sijoituskäytössä. Tällaisessa harvinaislaatuisessa tiiviissä taloyhtiössä asukkaat tuntevat toisensa ja asukaskunta on yleisesti kuvailtuna ”mukavaa, järkevää ja fiksun oloista” porukkaa.

Omaleimainen sosiaalinen asuinyhteisö on kuuleman mukaan tervetullut uusi lisä aiempiin asumismuotoihin verrattuna. Asukkaat ovat muodostaneet mm. Whatsapp-ryhmän ja yhteisöllisyyttä löytyy. Yhdessä on suunniteltu muun muassa ilmalämpöpumppujen hankintaa asuntoihin sekä siirtonurmia asukkaiden omiin pihoihin.

Tuusulan Lahelan pienerillistaloalue, havainnekuva

"Toimiva pohja on tärkeämpi kuin neliöiden määrä"

Yksi tyytyväinen asukas on Jani, joka omistaa kaksion mukavalla Lahelan alueella: ”omakotitaloasumista taloyhtiössä on erittäin mielenkiintoinen konsepti”.

 

Kerrostalosta muuttaminen omakotimaiseen pienerillistaloon on täyttänyt kaikki odotukset omasta rauhasta ilman seinänaapureita. “Kaksion 42 neliötä riittää oikein hyvin yhdelle ihmiselle, miksei kahdellekin, jos on oikein hyvät välit”, Jani toteaa hymyssä suin. Talossa on kaikki mitä omakotitalossa tavallisestikin on: saunallinen pesuhuone, olohuone ja keittiö sekä makuuhuone. “Toimiva pohja on tärkeämpi kuin neliöiden määrä”, Jani lisää. Hän olikin pohtinut, että samassa hintaluokassa tältä seudulta saisi vain vuosikymmeniä vanhan, peruskorjauksia odottavan asunnon. 

 

Asukkaat ovat Janin mukaan suunnitelleet yhdessä pihoja ja muun muassa siirtonurmikoita on voitu tilata samalla useampaan pihaan. Kukin on saanut laittaa itselle sopivan piha-alueen, mutta yhdessä muiden asukkaiden kanssa on haettu yhtenäistä tyyliä. Ystävät ja sukulaiset ovat olleet positiivisesti yllättyneitä kompaktin omakotitalon yleisilmeestä ja toteutuksesta; asunto on ensivaikutelmaltaan mökkimäisen kodikas ja rauhallisen tyylikäs. Janin mukaan asunto on täydellinen hänen tyyppiselle yksityisyyttä ja rauhaa arvostavalle ihmiselle. Ratkaisuun hän onkin kokonaisuudessaan ”todella tyytyväinen”.

"Oma aikataulu ei häiritse naapureita"

Marko on toinen tyytyväinen kaksion omistaja Tuusulassa. Hänen mielestään kodin isot ikkunat tekevät kaksiosta valoisan ja viihtyisän. Kaksio on hänen mielestään juuri sopivan kokoinen asunto yhdelle, mutta muistaa mainita, että hyvin on sopinut asumaan pienemmissä naapuriyksiöissäkin. Aamuvirkulle ihmiselle erillistaloasunto ilman seinänaapureita mahdollistaa vapaan touhuamisen ja esimerkiksi yösähkön käytön vaikka pyykkäämiseen naapureita häiritsemättä.

 

Isommasta kerrostaloasunnosta muuttaessa tavaroita piti karsia ennen muuttoa, mutta Markon mielestä kaikkeen tarpeelliseen on riittänyt hyvin tilaa uudessa erillistalokaksiossa. Varasto omassa pihassa on myös näppärä kerrostalon ullakko- tai kellaritilaan verrattuna. Keittiöön hän rakensi itse saarekkeen lisätilaksi ja samalla ruokapöydäksi.

 

Sukulaiset ovat olleet positiivisesti yllättyneitä ja heidän mielestään yökyläilystä on tullut vähän kuin mökkeilyfiilis. Marko itsekin toteaa pientaloalueelle saapuessa: “Kun tulee kotiin, on kuin maaseudulle tulisi.”

 

Makuuhuoneeseen mahtuu Markon mukaan yllättäen 120cm leveän sängyn lisäksi hyvin työpöytäkin etätyön tekoon. Makuuhuoneen isosta ikkunasta on hänen asunnostaan hienot näkymät pellolle, missä juoksentelee päivän mittaan peurat, ketut ja jänikset. Luonto tulee lähelle.

Kiitos haastateltaville kommenteista! 

Alueen ulkovalokuvat on otettu kesäkuun alussa ja sisävalokuvat ovat kohteessa järjestetyn Talopäivän myyntistailatusta kaksiosta viime syksynä.

 

Tutustu pysyvän asumisen mallistoomme: HAWO Oma

 

Rakennuttaja Forentia toteuttaa parhaillaan Tuusulaan myös toista pienerillistaloaluetta Jokelan Kappalaisenkaarelle.