Referenssi: HAWO pilariperustuksella – Case Herrankukkaro

Tyypillisesti Hawot asennetaan suoraan tasaiselle ja routimattomalle alustalle ja asennus toteutetaan maanvaraisena. Mutta miten toimia tilanteessa, jossa rakennuspaikka ei mahdollista maanvaraista asennusta? Onko mahdollista asentaa Hawo pilariperustuksella?

HAWOn loma-asuntoja osittain rinteen päälle asennettuna Herrankukkaron kohteessa Turun saaristossa.

Turun saaristossa sijaitsevaan Herrankukkaroon toimitettiin HAWOn loma-asuntoja keväällä 2022. Rami Saarinen suunnitteli kohteeseen pilariperustukset, joiden päälle nostettiin täysin valmiit Loma-malliston parvelliset Hawot. Herrankukkaro on omaleimainen kokous- ja virkistyspaikka, joka palvelee erilaisia ryhmiä ympäri vuoden.

Rakentamispaikka on jyrkkä kalliorinne, johon asiakas halusi saada leijuvaa tunnetta majoitustiloille. Lisäksi sekä suunnittelija että asiakas halusivat säästää mahdollisimman paljon kalliorinteen kaunista luontoa. HAWO oli tähän paras valinta, koska suurempia kaivuutöitä ei tarvinnut tehdä, ainoastaan talotekniikan vaatimat pakolliset työt.

Pilarisuunnitelmista Rami Saarisella oli jonkin verran kokemusta jo ennestään sekä kalliopilareiden että porapaalujen osalta. Tähän kohteeseen porapaalujen päälle asennettiin liimapuupalkeista tehty kehikko ja sen päälle nostettiin asunto. HAWOn valmiiseen pohjaratkaisuun ei tarvinnut pilareiden takia puuttua. Talon piirustuksissa oli tarkkaan merkityt paikat, joihin tuet tulevat. Porapaalujen käyttö oli myös edullinen ratkaisu tällaiselle maaperälle. Saarisen mukaan Hawo on erittäin toimiva ratkaisu, kun tarvitaan paalutusta joko kallioiselle tai savikkoiselle maaperälle. Paalutus ja talon mukana tuleva perustus on edullinen ja vaivaton pohja perinteiseen betonisokkeliin verrattuna.

Rami Saarisen mukaan työmaalla HAWOn talo oli helppo nostaa ja asentaa pilareiden päälle. Palkkien paikka on tärkein huomioitava asia ja kun se tieto on selkeästi saatavilla, prosessi on yksinkertainen ja koko ketjusta tulee varma. Kun perustus on Hawossa valmiina ja asentaminen sujuu nopeasti, ympäristöä ei tarvitse muokata ja rakentaminen onnistuu pilarien päälle mainiosti. “Monesti, kun talonvalmistaja ei ole suunnitelmissa ottanut huomioon pilarien tarpeen määrää, olen nähnyt ratkaisuja, missä esimerkiksi ison 120 m² hirsitalon alle on tarvittu noin 90 tolppaa – eli käytännössä joka neliön alla tolppa”, Saarinen muistelee. Tässä projektissa tämä otettiin huomioon niin, että väliin laitettiin kehikko, eikä tolppia tarvittu kuin kuusi.

Herrankukkaron loma-asuntojen rakentaminen oli Saarisen mukaan mielenkiintoinen projekti. Työ ammattilaisten kanssa sujui vaivattomasti, kun heti alussa päästiin suunnitelmissa samalle kartalle.

”Oli hauskaa olla tuossakin projektissa mukana ja nähdä, että näinkin voi homman tehdä”, Rami Saarinen summaa.

Lue lisää HAWOn konseptista ja rakentamisen nykyajasta.