Referenssi: Täydellisen riittävä loma-asunto Kolin kansallismaisemiin - Jarin asiakastarina

Kahden hengen syyslomamatkalla Pohjois-Suomessa isolla lomahuvilalla heräsi lomakylän muihin majoitusvaihtoehtoihin tutustuessa ajatus pienemmästä, riittävän isosta omasta loma-asunnosta. Kompaktit, hyvin käytetyt neliöt sekä suuret maisemaikkunat riittäisivät  ja sopisivat täydellisesti Kolin kansallispuiston maisemista hankitulle vapaa-ajan asumisen tontille. Sopivin kumppani löytyi ”googlaamalla” – HAWOn kanssa käytyjen keskustelujen myötä haaveeseen uudesta loma-asunnosta lisättiin mahdollisuus päästä jo saman sesongin aikana Kolin rinteisiin uudella mökillä majoittuen. Haave toteutettiin ja hankkeen laadukkaaseen toteutukseen Jari Könönen on ollut todella tyytyväinen.

koli_refe006
Koko päätyseinän kokoiset maisemaikkunat palvelevat komeasti myös Oma 55 Loftin parvella majoittuvia. Päävärinä musta sisäverhoilu oli asiakkaan mukaan uhkarohkea, mutta lopulta todella onnistunut valinta.

"Hetkinen, tässähän on kaikki tarvittava"

Jari Könönen ei ollut ”koskaan ajatellut, että tämmöinen pienempi mökki voisi olla vaihtoehto” saatikaan omaksi mökiksi, mutta ison mökin kahden hengen kotimaan lomareissulle varanneena pääsi hän mahdollisuuden tullen ajan kuluksi tutustumaan myös alueen pienempiin rinteeseen aseteltuihin lomamökkeihin. Mökkien päätyikkunoista avautui kiva maisema (muistuttaen omasta uudesta Kolin rinnetontista) ja siinä heräsi ajatus, että ”hetkinen, tässähän on [vain tämän verran neliöitä, mutta] kaikki tarvittava”. Jari alkoi innostua oikeasti omalle mökkitontille rakentamisesta, vaikka kertoo tultuaan nuorena perheen mökillä niin työllä kyllästetyksi, että on pyrkinyt karttamaan kaikenlaista mökkeilyä siitä lähtien. ”Kokeillaan, muttei turhan isoa. Nyt kun tonttikin on, niin vähän pienemmällä budjetilla pienempikokoinen – kokeillaan, miltä maistuu!”

Hakutuloksiin tuli HAWOn helppous ja haaveisiin toimitus jo keväthangille

Uuden loma-asunnon etsimisessä verkosta alkoi viehättää ajatus valmisrakentamisen konseptista ja viimeistään Hawoihin tutustuessa konsepti siitä, että kokonainen mökki tulisi valmiina tontille. Konseptin etu korostuu siinä, että ”rakentaminen periferiaan on simppelimpää tehdä tehtaassa [ja toimittaa kokonaisena], jäi vain pilariperustusten teko tontille”. Etäisellä tontilla paikan päällä rakentaminen ei ajatuksena houkutellut: ”Pitäisi töitäkin tehdä. Epävarmuus siitä, eteneekö työmaa ja tuleeko mitään, en halunnut sitä stressiä. Plussana se, että kun lopputuloskin olisi tärkeä niin HAWOn tuotteessa yhdistyi rakentamistapa tyylikkääseen ulkonäköön ja oli siksi varteenotettava vaihtoehto.”

 

Jo talvella rakentamisen aikataulu ja haave nopeasta valmistumisesta syntyi mahdollisuuden kautta. Keskusteluissa HAWOn kanssa nousi esiin aihe toimituspäivästä ja kun ”lähtökohtaisesti en talvella rakentamista aloittaisi, mutta tämän tyyppinen rakentaminen sen mahdollisti. Toisaalta Kolin laskettelut ja aikataulu ottaa mökki heti käyttöön kiinnosti”. 

 

Tiedossa Jarilla oli, että talvella [pilari]perustusten tekeminen olisi lumitöiden ja pakkastenkin myötä hitaampaa. Mutta koska suurin työ tehtäisiin kuitenkin tehtaalla ja talo asennettaisiin kerralla toimituspäivänä, aikaa olisi riittävästi: ”Tammikuun alussa vasta mentiin [maaurakoitsijan kanssa] ensimmäistä kertaa tontille! Ei ollut tietä, ei puita kaadettu – ja neljän viikon päästä olikin mökki missä kaikki jo päällä. Rivakka oli tahti.”

 

Uusi haave Kolin rinteissä laskettelusta omalla mökillä majoittuen toteutui jo helmikuussa. Läpivientiaika hankkeelle yhteydenotosta toimitukseen oli kokonaisuudessaan vain noin 3 kuukautta.

Rohkeus palkittiin laadulla

Tarjouspyyntövaiheesta kiitosta asiakkaalta sai kotisivujen laatuvaikutelman lisäksi moduulityökalu Hawon räätälöintiin ja suoraan tarjouspyyntöön. Nopeasta tarjouksesta sai hyvän pohjan budjetointiin ja asiakasvalintojen muokkaamiseen. Korkeatasoiseen varusteluun valikoitui rohkean näyttäviä tuotteita tontin maisemien sanelemana:  ”Täyslasipääty ja [seinän levyinen] liukuovi sekä korkeammat sivuikkunat. Eivät ne itseisarvo ole, mutta Kolin kansallismaisema, vaaraa ja vesistöä, on miksi tämä konsepti ikkunoiden kanssa toimii. Luonto tulee mahtavasti tupaan sisälle!”

 

Asiakasvalinnoissa oli konsultoimassa työn kautta Jarille tuttu luottotilasuunnittelija Joonas Korhonen Nurkanvaltaajat Oy:sta, mutta esimerkiksi sisustuksen täysmusta hirsipaneeli sai Jarinkin useasti epäilemään, onko liian raju ratkaisu. Rohkeus kuitenkin riitti mennä valinnan kanssa ”päätyyn asti” ja se palkittiin viimeistään vuodenvaihteessa, kun Jari vieraili tehtaallamme katsomassa tuotannossa olevaa loma-asuntoaan – mökissä oli tuolloin sisustaminen kesken ja nähty työn jälki vakuutti. ”HAWOllahan on siistit tilat, modernit ja tarkoitukseen sopivat. Luottamusta herättävä fasiliteetti ja ammattitason meininkiä”, Jari tiivisti näkemyksensä HAWOn tuotannosta.

koli_refe010
Terassille avautuva iso liukuovi tuo Kolin kansallismaisemat komeasti tupaan ja upeita lisäneliöitä "olohuoneeseen".

Laatu syntyy kokemuksesta

Jarilla on paljon omaa kokemusta rakennushankkeista yli 20 vuoden ajalta LVI-urakointiyritys Lämpökarelia Oy:n toimitusjohtajana sekä vuosien varrella eri kiinteistökehityshankkeissa mm. pääkaupunkiseudulla. Sekä uutta rakentaneena että remontoineena –myös oman kodin laajennusprojektin keston ollessa tuoreessa muistissa– HAWOn valmisrakentamisen konseptin helppous vakuutti. Toki päivänselvänä asiana Jari piti, että vaikka tuote on valmis mökki, tulee mukana takuukorjauksen tarpeita esim. naarmujen tai kolhujen muodossa. Mutta positiivisena yllätyksenä tuli, miten sujuvasti pienet korjaustarpeet otettiin HAWOlla vastaan: ”jos ei ollut vaatimustason mukaista laatua, niin selvä oli että se korjataan.” 

 

Tuotannon aikana usein ammattirakentamisen kirosanana pidettyjen muutostöiden ja asiakkaan toiveiden vastaanotto oli Jarin kokemuksen mukaan ennemmin ”innostunutta kuin pakkopullaa.” Kokonaisuutena yhteydenpito tuotantoon olikin ”sujuvaa ja rakentamista päivätyökseen tehneen kokemusta vasten hyvin hoidettua.” Aikataulun ja rakenteiden puitteissa muutostöiden hallinta on HAWOn teollisessa tuotantotavassa aivan eri tasolla hallittavissa kuin työmaarakentamisessa.

 

Lopputulos käytössä onkin kuten syksyn lomareissulla visioitu, eli täydellisen riittävä: ”on kompaktisti tehty laatua, niin erittäin hyvin viihtyy pienemmissäkin neliöissä.”

 

Jarin yrityksen toimialan tietäen tiedustelimme pilke silmäkulmassa, mitä kautta on loma-asuntoon tullut ilmalämpöpumppu toimituksen jälkeen asennettu. Jari Könönen kertoi, että Lämpökarelian omat asentajat ovat hyvän laitteen sinne asentaneet ja että lämpöpumppuvaraus (sähköistys ja kytkin) oli sekin tuotannossa toteutettu oikealle paikalleen, sovitusti.

 

Oikeasti olen hyvin tyytyväinen, miten hommat ovat toimineet.”

Kiitokset Jari Könöselle haastattelusta ja kohteen valokuvista!

 

Kohteen Hawomalli: Oma 55 Loft