Referenssi: Kesämökkiunelma todeksi keskellä talvea - Ismon ja Marin asiakastarina

Tähän unelmaan voi moni samaistua. Lomaillessaan syyslomalla hiihtokeskuksen vuokramökillä Ismo Autio ja Mari Torvinen totesivat, että oma loma-asuntokin ”voisi olla mukava”. Korona-ajan rakennusbuumin aiheuttamien pitkien toimitusaikojen ja myöskin eri talopakettien työlääksi osoittautuneen hintavertailun myötä aluksi vaikutti, että edes vuodenkaan päästä ei vielä päästäisi tontilla hanketta aloittamaan. Lopulta alkuperäiseen aikatauluun sekä molempien toiveisiin vastaava hyvä ja vaivaton ratkaisu löytyi HAWOlta ja valmis mökki asennettiin ja otettiin käyttöön keskellä kylmintä Lapin talvea helmikuussa -22. Tässä kattavassa jutussa Ismo ja Mari kertovat kokemuksiaan mökkihankkeesta kanssamme!

lomaasunto_olos_kuljetus
Ismon ja Marin loma-asunto teki varikkopysähdyksen läheisen Oloksen hiihtokeskuksen kupeessa, missä kuljetuksen aikaiset suojamuovit poistettiin viimeiselle kivenheiton pituiselle matkalle nopeuttamaan asennusta tontilla.

Mökkitoimittajan valinnassa vaivattomuus nousi avainasemaan

Ismon ja Marin unelma omasta mökistä sai alkunsa syksyllä 2020 – vuokramökillä lomaillessa. Unelmaa lähdettiinkin työstämään ja kiinnostava tontti löytyi seuraavana keväänä Lapin Muoniosta Olokselta, läheltä paikallista hiihtokeskusta. Tontin ominaisuuksien inspiroimina Ismo ja Mari alkoivat suunnitella ja piirrellä omaan makuun sopivia mökkejä ja yhteinen tekijä vaikutti olevan, että molemmat haluaa mahdollisimman kompaktin, tehokkaan loma-asunnon. ”Näiden luonnosten perusteella kysyttiinkin muutamalta toimittajalta tarjouksia.”

 

Ismo ja Mari kertovat kuitenkin, että pitkät toimitusajat, hintojen vertailu ja kokonaisbudjetin hahmottaminen urakoitsijoiden kilpailutuksineen rakentamisen eri työvaiheisiin löi kapuloita rattaisiin – niin oman ajan riittävyyden kuin toivotun rakentamisaikataulun suhteen. ”Kiireisessä elämänvaiheessa jouduttiin pohtimaan useammin, että onko tuleva asunto meille lisätyö vai paikka viettää laadukasta yhteistä vapaa-aikaa. Todettiin, että halutaan pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa rakennuttaa meille tärkeä paikka vapaa-ajan viettoon.” Tämän päätöksen myötä hankkeen toteuttamisen vaivattomuus nousi kriteereissä myös korkealle.

Talon ostaminenkin voi toimia kuin autokaupassa!

Kesällä Mari törmäsi somessa HAWOn mainokseen ja Ismo kuvailee ymmärtäneensä, että ”se taisi olla rakkautta ensisilmäyksellä”. Heidän onnistuikin käydä myös tutustumassa lähialueelle toteutettussa kohteessamme ”koeajolla” sinne rakennetussa Oma 50 -mallin kaksiossa. Ismo ja Mari totesivat yksissä tuumin, että tällainen asunto sopisi heille todella hyvin – vielä senkin takia, että kyseisestä talosta oli myyjämme mukaan tulossa myös ”paremmin varusteltu” parvellinen versio. ”Ajatus on ollut, että vaikka asunnolla ollaan paljon kahdestaan, tilaa on paljon vapaa-ajan tarpeisiin” ja sopivaksi talomalliksi päätettiin parvellinen kaksio, HAWO Oma 50 Loft.

 

Uuden talon tilaamisessa HAWOn myyjä oli kertonut Ismon ja Marin mielestä helpon kuuloisesta projektista, mikä kannattaisi aloittaa nettisivujen moduulityökalulla tehtävillä sisustusmateriaalien, kuten verhoilun ja lisävarusteiden valinnoilla. ”Sivuilla tuli sellainen olo, että nyt projekti lähtee kunnolla käyntiin: saadaan laadukas toimitus ja tiedetään tarkasti mitä se maksaa.” 

 

Projektin alkua kuvaavasti Ismon tuttu olikin todennut aikoinaan, että ”miksi talon ostaminen ei ole samanlaista kuin autokaupassa? Ostaja valitsee, mitä hän haluaa ja myyjä kertoo, mitä se maksaa ja antaa valmiiseen taloon avaimet. Eihän uutta autoakaan tuoda rakennussarjana ostajan pihalle – vaan se saadaan käyttövalmiina”.

 

Tällainen heti valmis projekti oli sopinut vallan mainiosti myös pankille – heillä oli nyt helppo työ seurata projektin etenemistä.

Kiinnostuksen herättäneitä Oma 50 -mallin havainnekuvia. Tästä malli vielä päivittyi korkeampaan, parvelliseen malliin.

Lupa ja maatyöt valmiiksi talven toimitusta varten "käsittämättömän helposti"

Kun HAWOn myyjä kertoi, että talon rakentaminen linjastolla kestää vain 10 viikkoa aloituksesta, tuli selväksi että rakennuslupa kannatti laittaa vetämään saman tien ja aloittaa valmistelevat maatyöt tontilla. ”Lupaprosessi eteni helposti talon osalta – tätä uuttakin talomallia oli tehtaalla jo valmistettu ja sen olivat viranomaiset hyväksyneet.” Kun lupa saatiin ja HAWO ilmoitti tuotannon alkaneen, oli selvää että toimitus tulisi olemaan keskellä kylmintä ja pimeintä talvea. 

 

”HAWOn valmiskonsepti mahdollisti sen, että saatujen maatyöohjeiden mukaan tulevan talon paikalle tehty sorapeti ja liittymät vain peiteltiin loppusyksystä routaeristeillä ja pressulla odottamaan sydäntalvea – ja me saatoimme keskittyä kotipaikkakunnalla loppuajan töihin ja perhe-elämään.”

 

”Olimme käyneet Muoniossa tontilla neljä pitempää viikonloppua tähän mennessä – viides reissu olisi talotoimitus. Tämä tuntui käsittämättömän helpolta, koska ajallisesti yleensä tässä vaiheessa projektia vasta työnteko alkaisi.” Ismo ja Mari kertovat tunteen olleen jopa vähän haikea, koska viikonloput tontilla olivat olleet mukavaa ja huoletonta yhdessäoloa projektin selkeyden vuoksi. Kunniaa sujuvuudesta annettiin myös tontilla maatöitä tekemässä olleille vastaavalle mestarille Tampe Liimataiselle sekä kaivurimies Mika Brännarelle – ”aivan huippuammattilaisia”, Ismo mainitsee.

 

Omaa Hawoaan Ismo ja Mari kävivät katsomassa tehtaalla yhden kerran. ”Tehtaalla kaikki näytti hyvin järjestelmälliseltä. Meidän talomme oli jo ulko-ovea seuraavalla pisteellä ja taloa maalattiin sekä tehtiin viimeisiä sisustustöitä.” Ismo kertoo, että ”tässä vaiheessa oli jo aika paljon jännitystä ilmassa: HAWOlta ei ollut tullut mitään muutosilmoituksia tai kyselyitä. Olisin tässä vaiheessa halunnut kysyä, että ymmärrättehän toimitukseen olevan aikaa enää vain vähän ja siellä on kova talvi pohjoisessa… Mutta kaikki tuntui olevan selvää ja etenevän sovitun mukaan.”

Asennuspäivänä Muoniossa metri lunta ja -30°C pakkasta

Asennuspäivä oli helmikuun ensimmäinen päivä. Ismo lähti Marin isän kanssa katsomaan asennustyötä paikan päälle: ”Ajattelin että kuitenkin tulee jotain ongelmia. Maanantaina illalla lähdin ajelemaan pohjoiseen ja matkan varrella oma talomme kulkikin siellä samaan suuntaan saattoautojen kera. Tunnelma oli jännittävä ja entistäkin odottavampi.”

 

Muoniossa oli metri lunta ja 30 astetta pakkasta. Viikkoa ennen asennusta Ismo ja Mari olivat käyneet rakentamispaikalla olevan pressun päältä luomassa vain lumet pois ja tontti oli valmis asennukselle. Tuleva mökkinaapuri oli pitänyt mökille kulkevaa tietä lumesta puhtaana, mikä helpotti kaluston pääsyä tontille. ”Muoniossa muut naapurit ja ohikulkijat olivat katselleet tontilla olevaa kylttiä, että tähän valmistuu talo helmikuussa -22. Vilkaisu tontille sai ohikulkijasta tilanteen vaikuttamaan siltä, että aikataulussa ei ole pysytty.” Rakentamisen varmaan uumoiltiin kestävän pitkälle kesään.

 

Mutta nosturi saapui tontille jo 1. helmikuuta klo 8 aamulla valmistelemaan asennusta, talo tuli perässä. 

 

”Meiltähän jäi appiukon kanssa se näkemättä, koska olosuhteita kuvaavasti kovassa pakkasessa auto ei lähtenyt aamulla käyntiin. Tontille pääsimme kuitenkin sopivasti hetkeä ennen asennusta aamupäivällä ja talo olikin paikoillaan 15 minuutin päästä siitä, kun nosto alkoi lavetilta!”

 

”Talohan oli vielä hieman lämmin, kun sitä oli lämmitetty tehtaan pihalla odottamassa tiedetysti kylmää toimituspäivää. Aloin kantamaan mukaani ottamia muuttotavaroita ja kalusteita peräkärrystä sisälle saman tien. Tämähän oli vähän kuin elokuvissa.”

 

”Sähkö- ja putkimies oli tilattu sopimuksen mukaisesti asennuspäivän iltapäivälle. Molemmissa verkoissa oltiin sähkön ja veden osalta hyvin nopeasti ja talo oli saman tien käyttökunnossa!”

 

Loma-asuntoa oli ennakkomarkkinoitu jo torissa Oloksen kevätsesonkiin. Tulevia lomailijoita varten saatiin heti jo toimituspäivänä sisältä myös siistejä oikeita valokuvia HAWOn havainnekuvien tilalle.

 

Vuokraustoiminnalla jaetaan niin kustannuksia kuin hyviä kokemuksiakin

Alun yhteisestä ideasta saakka Ismolle ja Marille oli ollut selvää, että asuntoa vuokrattaisiin myös muille. Vuokraustoiminnalla saadaan mökin kustannuksia jaettua, eikä uusi loma-asunto seiso kauniissa Lapissa tyhjänä isoa osaa vuodesta.

 

”Kevätsesongilla käyneet vuokralaiset ovat olleet taloon yhtä ihastuneita kuin me itse.” Parvellinen malli on ollut sopiva siksikin, että sinne saadaan tarvittaessa pedit kuudelle majoittujalle. Talomallia valittaessa tämä ajateltiin ”hyvänä lisänä viikonloppuvuokralaisille”

 

”Marin tekemät sisustusvalinnat Hawon asiakasvalinnoista ja hienolla paikalla olevan pienen talon isoista ikkunoista avautuva Lapin luonto on johtanut siihen, että haluamme olla mahdollisimman paljon Oloksen alueella”, Ismo kertoo.

 

”Projekti HAWOn kanssa oli niin selkeä ja helppo, että meille on jäänyt nyt pelkästään hyviä kokemuksia tällä tontilla ja tässä talossa. Se on todella merkityksellistä joka kerta, kun omalle tontille tulee.”

Ismon ja Marin loma-asunto Muonion Oloksella on lomavuokrauksessa Tori-sivuston kautta!

 

Iso kiitos Ismo Autiolle ja Mari Torviselle jakamistanne kokemuksista ja valokuvista hankkeen ajalta!

 

Ismon ja Marin talomalli: Oma 50 Loft

 

Tutustu HAWOn konseptiin ja vaivattomaan loma-asunnon rakennuttamiseen – myös talviaikaan!