Modernit tilat aamiaismajoitukseen tuotiin valmiina paikalle - "mukava käydä tehtaalla katsomassa, kun muut tekee!"

Kirjoitimme aiemmin Nelostien varressa sijaitsevasta tilauspitopalveluna tunnetusta Pitojen Helmestä ja uuden yrittäjäsukupolven ideoimasta majoituskonseptista, (Bed & Breakfast) Villa Helmestä. Aamiaismajoituksen yöpymistilat eli Villat tuli yrittäjien visioimaan konseptiin räätälöidysti Pohjolan Tilaelementiltä*. Helmikuun lopussa tehtyjen kauppojen jälkeen Villat ovat heinäkuun alussa valmiita ja varattuja käyttöön! Haastattelimme yrittäjiä HetiValmis-konseptilla kevään ja alkukesän aikana toteutetun rakennusprojektin tiimoilta.

BB Villa Helmen majoitustilat on sijoiteltu tontille väljästi kaunista peltomaisemaa kohti. Majoituskapasiteettia on jopa 15 majoittujalle. Taustalla Pietilän tilan vanhaa rakennuskantaa ja Pitojen Helmen tiloja.

"Näppärä rakennusmuoto" - maatyöt tehtiin keväällä peltotöiden lomassa.

Valmiit Villat toimitettiin nelostien varteen Helmen Pirtin läheisyyteen kesäkuun alussa. Pietilän perintötilalla paljon remontteja ja laajennuksia vanhoihin hirsirakennuksiin tehnyt yrittäjä Raimo Pietilä kiittelee näppärää rakennusmuotoa ja mahdollisuutta päästä seuraamaan rakennustöiden etenemistä tehtaalla: ”mukava käydä tehtaalla katsomassa, kun muut tekee. Ei itse tarvitse tehdä, eikä huolehtia!” Tavallisen rakennusprojektin monien vaiheiden ja käänteiden sijaan ”asiat ovat toimineet oikein sutjakkaasti.”

 

Projekti etenikin nopeasti kaupanteosta helmikuun lopusta. Talot saatiin tuotantoon nopeasti kauppojen jälkeen ja maatyöt aloitettiin huhtikuussa, niitä katkoi välillä vain omat peltotyöt. ”Parissa viikossa infrat kaivettiin paikoille. Vesiliittymät kaivettiin liki kahden metrin syvyyteen ja kunnan sähköverkosta otettiin alueelle oma sähköliittymä. Kaivuri maatöihin löytyi samalta kylältä ja esimerkiksi putkimieskin on tuttu jo 3. polvessa! Kaiken kaikkiaan maatyöt sujui joustavasti peltotöiden rytmissä. Kolmessa kuukaudessa tulee tehtyä alue valmiiksi.” Perustuksineen toimitettavat valmiit rakennukset mahdollistavat maatöiden joustavan sovittamisen omaan aikatauluun. Maatöiden valmistuttua valmiit talot toimitettiin tontille ja nostettiin erillisellä nosturilla seuraavana päivänä paikoilleen – näppärästi vain 100 päivän kuluttua kaupanteosta!

 

Villojen paikalle peltotontin savipohjan ja hiesumullan tilalle onkin vaihdettu niille erinomaisesti sopivat kunnon sorapatjat pohjalle, varmistaen kerralla kantavan ja routimattoman maapohjan. Lisäksi paikoille tehtiin reilua korotusta lakeuksien peltojen kevättulvat varalta huomioiden. Vaikka Tilaelementin* teräsperustus on muutenkin vettymätön, pihan korotus mahdollistaa Villojen mukavan majoituksen myös tulvakelien aikaan, kun riskiä veden noususta pihaan ei ole.

 

Kokonaisuutena hyvin rinnakkain toimineen nopean tehdasrakentamisen ja omien maatöiden joustavan valmistumisen kokeneena Pietilä uskookin, että tämäntyyppiselle rakentamiskonseptille on varmasti kysyntää.

Villojen viimeistelytyöt viimeisen päälle.

Valmiiden Villojen toimituksen ja paikoilleen asennuksen jälkeen kesäkuussa on ollut ennen avaamista tehtävää viihtyisän sisustamisen, piharakentamisen sekä omien terassien rakentamisessa. Uuden liiketoimen ollessa kyseessä valmiin toimituksen ja avaamisen välille jätettiin reilusti aikaa kokonaisuuden viimeistelyyn. Haastatteluhetkellä vielä viimeiset sisustuselementit ja äly-tv:t odottivat noutoaan, tilatun pihasuunnitelman mukainen peruspuusto, pensaat ja istutukset saapuisivat juhannuksen jälkeen ja viimeinen terassi oli valmistumaisillaan. 

 

Majoitustoiminta aukeaakin aikataulunsa mukaisesti lomasesongin alkaessa juhannuksen jälkeen.

 

Hienona kuriositeettina uuden BB Villa Helmen nurmet on kylvetty (upean kotimuseon näyttelyynkin kuuluvalla) tilan vanhalla, mutta varmatoimisella heinänsiemenen kylvölaitteella. Kotimuseo onkin vain yksi esimerkki Villa Helmen tilan ja lähialueen yritysten tapahtuma- ja palveluyhteistyöstä.

"Konsepti tosi hyvä yrittäjän näkökulmasta: helppo, nopea, valmis."

Toisen yrittäjäpolven edustaja ja majoitustoiminnan myynnistä vastaava Elina Pietilä tuo esille, kuinka konsepti on todella helppo yrittäjänä ajateltuna nopean läpiviennin ja valmiin lopputuotteen kannalta. 

 

”Kun näin nopealla aikataululla pystyy rakentamaan, niin oli selvä valinta”, kiinteistöistä vastaava Raimo Pietilä komppaa. Isojen itsetehtyjen remontointi- ja laajennusprojektien kokemuksella oli selvä etu, että ”investointi saadaan nopeasti käyttöön ja pääsee itse tienaamaan”. 

 

Elina Pietilän mukaan mökkejä pystyi muokkaamaan kiitettävästi omaan konseptiin sopivaksi yhteistyössä Tilaelementin kanssa ja tarpeet otettiin suunnittelussa hyvin huomioon ja täytäntöön. Sitten tarvitsi vain odottaa toimituspäivää. Myynnistä vastaavana hän on pystynyt sillä aikaa konseptoimaan viihtyisän palvelukokonaisuuden ja kattavaa tapahtuma- ja palveluyhteistyötä lähialueen yrittäjien kanssa helposti vieraiden saataville. Majoituksen ennakkomarkkinoinnin pystyi aloittamaan kevään aikana ja varaustilanne kesälle ja syksyä kohti näyttää jopa ”pelottavankin hyvältä”.

Varaustilanne "pelottavankin hyvä" - laajennuksiin jopa 50:lle majoittujalle on varauduttu

Kesän majoittujissa on ennakoidusti niin matkailevia perheitä kuin hääseurueita – myös pitkän ajan työmatkalaiset ovat bonganneet idylliset maalaisvillat tukikohdakseen. Syksylle yritykset ovat varanneet jo kattavia virkistyspäivätapahtumia majoituksella. >Hyvän varaustilanteen vuoksi Pietilän tilalla ”joudutaan” ehkä turvautumaan uusimpaan saunalaajennukseen kuuluvan kesähuoneen kalustamiseen lisämajoitustilaksi.


Konseptin helppous yrittäjälle vakuutti jo hankkeen alkuvaiheessa niin, että maatöiden yhteydessä suunniteltiin ja vedettiin putket ja sähköliittymät myös uusille Villoille, jos tarve sellaisia vaatii. ”Mahdollisesti laajennettaessa ei tarvitse kaikkea alusta asti miettiä – kun kyseessä on tuttu ja helppo konsepti”, Raimo Pietilä kertoo alustavista suunnitelmista. ”Laajennus voisi olla mahdollista ensi keväänä, jos toiminta lähtee hyvin vetämään”.


”Nyt on 15 majoittujan kapasiteetti ja kesähuone saatetaan lisäksi kalustaa kovan kysynnän vuoksi”, Elina Pietilä kertoo. ”Haaveena olisi tilat 50:lle majoittujalle, että voisi ihanteellisesti vastaanottaa kerralla linja-autollisen ihmisiä pito-, majoitus- ja ohjelmapalveluiden asiakkaiksi.”


Elinan mukaan ensimmäisten sesonkien aikana kesällä, syksyllä ja talvella ”seurataan, mitä pyydetään ja mistä tykätään. Kuullaan asiakaspalaute ja vastataan siihen!” Ja tarvittaessa laajennetaan – yhtä näppärästi.


Ensimmäiset majoittujat saapuvat Nelostien uuteen aamiaismajoituksen Helmeen juhannuksen jälkeisellä viikolla.


Tilaelementin* väki toivottaa BB Villa Helmelle menestyksekästä loppuvuotta ja majoittujille mukavia öitä viihtyisissä Villoissa idyllisessä maalaismaisemassa!

Tutustu Pitojen Helmen palveluihin: pitojenhelmi.fi ja varaa oma majoituksesi BB Villa Helmestä yrityksen kotisivulta tai booking.comista!

Kiitos Raimo ja Elina Pietilälle haastattelusta!