Lumijoelle on noussut minitalojen kylä, jossa tehdään töitä ja nukutaan öitä.

Lumijoelle on noussut minitalojen kylä, jossa tehdään töitä ja nukutaan öitä – ”Yhteiseen taukotilaan siirtyminen taas antaa mukavasti taukojumppaa kesken työpäivän”.  Lumijoen minitalojen kylästä kirjoitti Tiina Haapalainen Rantalakeudessa 5.1.2021. Juttu on julkaistu myös Kalevassa 7.1.2021. Voit lukea KalevaMedian koko jutun Tilaajille lehden linkistä! Alla olevassa Kokemuksia-jutussa on lainattu lyhyitä otteita jutusta. 

Lumijoella toimiva tilitoimisto Taloustulkki Oy ideoi uudenlaisen toimistokonseptin ja päätti hajauttaa työntekijänsä kolmeen pieneen toimistotaloon niille yhteisellä erillisellä taukotilalla. Pienempiin 10 neliön toimistotiloihin ei tule lainkaan vettä, vain sähköt. Sen sijaan isommasta, reilun 22 neliön taukotilasta löytyy keittiö ja wc. Taloustulkin ratkaisussa yhdessä toimistossa työskentelee korkeintaan kaksi työntekijää. ”Se takaa työrauhan, ja jokainen voi keskittyä omaan tekemiseensä. Yhteiseen taukotilaan siirtyminen taas antaa mukavasti taukojumppaa kesken työpäivän”, yrittäjät kertoivat Rantalakeudelle. ”Idea minitaloista liiketoiminnan tukena lähti alkusyksystä Pohjolan Tilaelementiltä* ostetusta minikodista, jonka Taloustulkin yrittäjät Esa ja Sirpa Hirvasniemi ostivat tyttärelleen vakituiseksi asunnoksi opiskelujen alettua. Minikoti oli vuokrayksiötä edullisempi sekä oman rauhan ja pihan myötä viihtyisämpi vaihtoehto. Hirvasniemet kertoivat Rantalakeuden haastattelussa, että tontille oli tarkoitus rakentaa alunperin ainakin toinen minikoti, mutta paikalle tulikin toimistoja sekä lisää minitaloja majoitustoimintaan.
Minitalot konseptina on joustava rakennuttajalleen niin aikataulun kuin käyttötarkoituksensa puolesta. ”-Homma lähti hieman käsistä. Mutta kun ideoita alkoi tulla, piti ryhtyä miettimään kokonaisuutta. Siitä kaikki lähti etenemään”, Rantalakeus lainaa. Rakentamisprosessi idean saamisesta  minitalojen käyttöönottoon oli nopeaa: se alkoi marraskuun alussa maatöillä ja viimeisetkin talot olivat paikoillaan käyttövalmiina joulua edeltäneellä viikolla. Taloustulkin toimistojen viereen ensin rakennetut majoitukseen tarkoitetut talot (Villa Rauha) olivat ensimmäisten majoittujien käytössä jo itsenäisyyspäivänä. Kontaktiton majoituspalvelu sopii ajan henkeen ja mahdollistaa majoittujien houkuttelemisen Liminkaan ja Lumijoelle kauniille maaseudulle. Uudenlainen hajautettu toimistokonsepti ja oman alueen matkailun edistäminen ovat Hirvasniemille eräänlaisia pilottihankkeita, joihin laajennusta on luvassa jo nyt tammikuussa, mahdollisesti myöhemminkin. Yhtenä valttina minitalojen konseptissa onkin se, että jos rakennuksille keksiikin vielä parempaa käyttöä jossain muualla, ovat Pohjolan Tilaelementin* lämpimät ja talviasuttavat moduulirakennukset täysin siirtokelpoisia.
Taukotilana toimivassa talossa on myös minikeittiö ja wc.

Kiitos kuvista ja asiakkuudesta: Taloustulkki Oy | Sujuvaa, taloutta edistävää taloushallintoa | taloustulkki.fi