Katseet käännettiin Pirkanmaalta kohti Kempelettä - minikodista ensimmäinen asuntosijoituskohde

Anuliisa ja Tuomas Holappa Tampereelta toteuttivat poikkeusvuoden aikana syntyneellä ylimääräisellä vapaa-ajalla pitempiaikaisen suunnitelmansa asuntosijoituskohteesta. Kiinnostava ja sopiva kohde löytyi Kempeleen Ketunkolon viimeisestä vapaasta minikotiyksiöstä. Haastattelimme pariskunta Holappaa videoyhteydellä päätöksestä lähteä sijoittamaan pirkanmaalaisina kempeleläiseen minikotiin! 

Etäyhteys Tilaelementin* toimistomoduulista Tampereelle. Markkinointisuunnittelija Tomin haastattelussa  Anuliisa & Tuomas Holappa ja jutustelun aiheena ”Minikoti asuntosijoituskohteena”.

Ensimmäinen asuntosijoituskohde

Minkälainen asuntosijoitustausta teillä on?

”Itse asiassa tausta on tässä – minitaloissa. Aloimme jonkin aikaa sitten tutkimaan jo vaihtoehtoja ja että minkälaista sijoitusasuntoa ruvetaan hankkimaan. Meillä on hieno tilanne, että olemme [näin ensisijoittajina] näihin minikoteihin päässyt tutustumaan vähän lähemmin ja kerran päässyt tehtaallenne vierailemaan.

 

Miksi juuri nyt lähditte sijoittamaan?

”Nyt on ollut hyvin aikaa paneutua tähän asiaan, koronavuoden ja -ajan myötä. On ollut ajatuksissa jo kauemminkin, ja eri alueita tutkittu. Sitten tuli tämä Kempeleen kohde esiin, niin nähtiin, että se oli mielenkiintoinen. ”Korona-ajan viikonloppujen kallis harrastus: että ruvetaan katsomaan asuntoja!  ”Ystäviä asuu Oulun seudulla ja ruvettiin [vinkistä] sitä kautta tutkimaan sitä vaihtoehtoa ja mikä tarjonta sillä alueella on – niin tämähän on aivan uniikki kohde, mihin pääsimme nyt mukaan.

Sijoititte viimeiseen vapaana olleeseen yksiöön Ketunkolon Minikodeista, Kempeleessä. Miksi siis juuri Kempeleen kohteesta?

”Ystäviä asuu sillä alueella ja lähdettiin siitä pohtimaan, mikä Kempeleessä on tällä hetkellä tarjonta esimerkiksi vuokrayksiöissä: kerrostaloja 1-2 kappaletta, rivitaloyksiöitä ei vuokralle ja erillistaloyksiötä ei ainakaan löydy! Meillä on siis uniikki kohde, ja se toki tässäkin kauppaan vaikutti, että vuokralaisia oli heti jonossa tulossa kohteeseen, niin aika helppo oli päätös sen jälkeen.” 

 

”Toki vuokratuotto vaikuttaisi olevan alueella ihan hyvissä asemissa.

Yksiö erillistalona on asumismuotona ainutlaatuinen ja niin sijoittajia kuin vuokralaisia kiinnostanut asumismuoto.

Kiinnostava ja uniikki kohde

Tilaelementin* havainnekuva Kempeleen kohdetta vastaavasta minikotiyksiöstä sisustettuna.

Mikä sai innostumaan juuri YKSIÖN kokoisesta talosta?

”Olemme katselleet myös kaksioita, mutta jollain tavalla tässä kohteessa nimenomaan yksiö kiinnosti meitä. On nähty esimerkiksi Tilaelementin* blogista, miten on yksiötä kalustettu ja koettiin, että se on meille oikea vaihtoehto.

[Yksiön kokoinen] sopii eläkeläiselle, opiskelijalle, muulle yksinasujalle, niin siinä on aika monta mahdollista vuokralaista!

Mikä tekee juuri MINIKODISTA hyvän asuntosijoituskohteen?

”Kyllähän se tietenkin vuokratuotto on yksi – mille tasolle se menee. Toisaalta [asumismuodon] erilaisuus ja mahdollisuus monenlaiseen asujaan. Ja vaikka on oma talo  siinä, niin asukkaalle on mahdollista yhteisöllisyys asuinalueen myötä. Nykyajan asumista monella tapaa!

 

”Kohteen uniikkius kiinnosti kovasti. Kävimme vastaavankokoisia kerrostaloyksiöitä katsomassa, niin siinä ehkä jopa vähän ahdistui siinä tilanteessa, jos ei ole tuon kokoisessa [21,5 m²] yksiössä muuta kuin ranskalainen parveke esimerkiksi. Tuntuu se vähän pieneltä ja ahtaalta verrattuna tähän, missä on hienot ikkunat ja pientä omaa pihaa.  

 

”Ajattelimme sitäkin, että vaikka sopii opiskelijoille ja ikäihmisille, niin mielestäni aika pitkälle erityisryhmiäkin tukee [tällainen asunto ja minikotialue]. On aika esteetön kulku ja se on mielenkiintoista tulevaisuutta ajatellen. 

 

”Myös allergia- ja muut asiat, mitä on huomioitu rakentamisessa, on sellaista tulevaisuuden trendiä, mitä tullaan ottamaan huomioon entistä enemmän. 

 

”[Esim] Tampereella olemme käyneet katsomassa, kun puurakentaminen tuntuu olevan myös tietyillä alueilla kova hitti ja kun rakennetaan puukerrostaloja, niin on pressuviritykset päällä, kun yritetään pitää [rakenteet] kuivina. Niin koko idea siitä, että teillä tehdään lämpöisessä hallissa täysin valmiiksi, tuo sellaisen luoton, että tuote on varmasti viimeisen päälle kunnossa.

Tilaelementin* minikodit rakennetaan kuivissa sisätiloissa alusta loppuun patentoidulle ja allergiavapaalle teräsperustukselle. Talot toimitetaan tontille kokonaisina, muuttovalmiina tilaelementteinä.

Suositus johti hyvin sujuneeseen yhteistyöhön

Miten siis löysitte kohteen ja rakennuttaja Forentian?

”Itse asiassa [kohde löytyi suosituksesta] ystävän kautta, kun tuli puheeksi, että etsimme sijoituskohdetta. Katseemme käännettiin täältä Pirkanmaalta hyvin vahvasti kohti Kempelettä, ja sattumoisin yksi yksiö oli jäljellä. Oikeastaan ostopäätös siitä puhelusta tapahtui 12 tunnin sisällä!

 

Millainen oli siis prosessi päätöksentekoon ja hankintaan? Kuinka sujuvasti asiat asiat päätöksenteon jälkeen?

”Se oli 12 tuntia tasan tarkkaan, kun tehtiin päätös. 
”Sen jälkeen otimme vielä varmistuksen, että vuokralainen varmasti meillä on ja sen jälkeen pankin kanssa paperit kuntoon.

 

Miten yhteydenpito ja yhteistyö on sen jälkeen rakennuttaja Forentian kanssa?

”Se on mennyt äärimmäisen hyvin, että sieltä on oltu aktiivisesti yhteydessä. Jos on ollut kysyttävää, niin nopeasti on vastattu ja tietyistä asioista on pystytty keskustelemaan suoraan Tilaelementin* kanssa, niin on saatu sieltäkin vastauksia. On ollut 24h puhelinpalvelu auki, jos jotain ollut mielessä niin vastaus on tullut.

 

Muuta sanottavaa tulevina minitalon omistajina?

”Sen voimme sanoa, että tämä oli ensimmäinen minikoti mikä hankittiin,  mutta ei varmastikaan viimeinen! Yhtä mielenkiintoista kohdetta ollaan tässä seurailtu. Ja kova luotto on siihenkin, että tulevaisuudessa Pirkanmaallakin tullaan näkemään minikoteja!

Toukokuussa 2021 valmistuvan kohteen havainnekuva: As Oy Ketunkolon Minikodit, Kempele (rakennuttaja: Forentia Oy)

Pohjolan Tilaelementin* & Forentian puolesta kiitokset Anuliisalle ja Tuomakselle ajasta ja yhteistyöstä!